Prezentare BorşComuna Borş se găseşte în Judeţul Bihor la 12 km de Oradea  şi funcţionează ca şi localitate de frontieră între România şi Ungaria. Ca şi cel mai mare (cu cel  mai mare trafic de tranzit) punct de frontieră, localitatea Borş are mai multe avantaje printre care şi dezvoltarea infrastructurii. . De aceea este atractivă pentru mai mulţi operatori economici locali şi străini.

Prima documentare scrisă a localităţii apare în 1215 cu denumirea de Bursa. Localitatea cunoaşte o dezvoltare rapidă între secolele 18 şi 19.

 

Cu cei 43,41 km2 Comuna Borş cuprinde localităţile Borş, Sântion, Santăul Mare şi Santăul Mic . 81% reprezină terenul agricol.  Deşi nu are gară proprie, comuna Borş poate fi accesată prin magistrala feroviară Bucureşti Nord - Braşov - Sighişoara - Teiuş - Războieni - Cluj Napoca – Oradea .

Comuna Borş dispune de resurse geotermale, ca şi celelalte localităţi care se află în această regiune. Una dintre zonele protejate este pădurea din apropierea comunei.

 

Din punct de vedere turistic comuna dispune de mai multe obiective, dintre care cel mai vestit este ruina unei biserici din anii 1215-1567.

 

Conform recensământului din 2010 populaţia comunei este de 3779 persoane. Deşi în regiunile apropiate majoritatea populaţiei este de etnie română, în comună predomină etnia maghiară şi implicit religia reformată.

 

Infromaţii pe: www.pcbors.ro

 

Sântion


La marginea loclaităţii au fost descoperite ruinele bisericii Sfântul Ioan, care a fost menţionată în manuscrise încă din anul 1190. Localitatea era deja populată în epoca de bronz, dar a fost distrusă în timpul asediului localităţii Várad.

Santăul Mic


Denumirea este menţionată încă din anii 1291–1294. În 1304 se numeşte Zamtou,  în 1398 Wrdugzantho, în 1489 Kisszantho, iar în anul 1808-ban Szántó, în anul 1851 Santăul Mic. Istoria localităţii Santăul Mic coincide cu istoria localităţii Santăul Mare. În secolul 14 era o localitate bisericească.

Santăul Mare


Este o localitate din perioada lui Árpád. Denumirea de Zamtou datează din anul 1219. Unul dintre cei mai vechi moşieri a fost familia Eördög, iar într-o perioadă localitatea se numea şi Ördög-Santău.

Log in si inregistrare
Consumul de energie electrica al serverului:
275.2 W
A „Határon átnyúló kommunikáció kiépítése a Körös-Sárréten, valamint Bors térségében” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul(t) meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával.

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea comunicării transfrontaliere între Körös-Sárrét (Ungaria) şi regiunea Borş (România)” este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) şi este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante în program, Ungaria si România.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.